Focus Fitness - Γυμναστήριο Καλαμάτα - Logo

By Ioannis Papanikolos

Η φυσική σας κατάστασή βελτιώνεται;

Εάν ο στόχος σας είναι να επενδύσετε χρόνο για να βελτιώσετε την απόδοση σας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να μάθετε από τον Warren Buffett. Αντί να προπονείστε όσο πιο σκληρά μπορείτε και να ελπίζετε για το καλύτερο, πρέπει να γνωρίζετε ποιοι είναι οι βασικοί δείκτες απόδοσης (ΒΔΑ) της προετοιμασίας και πώς να τους χρησιμοποιήσετε.

27/04/22

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αξιολογήσετε εάν το πρόγραμμά σας λειτουργεί ή όχι και να λάβετε τις πιο ουσιαστικές και δυναμικές αποφάσεις.

Λοιπόν, ας δούμε τους τρεις πιο σημαντικούς ΒΔΑ φυσικής κατάστασης που μπορείτε να παρακολουθείτε χρησιμοποιώντας την Morpheus.

  • Καρδιακός ρυθμός ηρεμίας (RHR)
  • Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού (HRV)
  • Ανάκτηση καρδιακών παλμών 60’’ (HRR)

Καρδιακός ρυθμός ηρεμίας (RHR)

Υπάρχουν μερικοί λόγοι που ο μέσος καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας είναι ένας καλός δείκτης φυσικής κατάστασης.

Πρώτον, είναι απίστευτα εύκολο να μετρηθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη παρακολούθηση καρδιακών παλμών και μερικά λεπτά την ημέρα.

Δεύτερον, έχει αποδειχθεί μέσω πολλών ερευνών ότι συσχετίζεται σημαντικά με το VO2max - έναν από τους βασικούς δείκτες της αερόβιας φυσικής κατάστασης.

Ενώ ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας θα κυμαίνεται σε καθημερινή βάση, αυτό που αναζητάτε είναι μια σταδιακή πτωτική τάση του μέσου όρου σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός ΒΔΑ που σας λέει ότι η προετοιμασία σας βελτιώνεται και βρίσκεστε στο σωστό δρόμο.

Καρδιακός ρυθμός - Γυμναστική

Μεταβλητότητα καρδιακής συχνότητας (HRV)

Το HRV είναι ένα από τα πιο σημαντικά ΒΔΑ σε όλους τους τομείς της φυσικής κατάστασης. Αυτό συμβαίνει επειδή συσχετίζεται με τα πάντα, από το VO2max, τη φλεγμονή, το προσδόκιμο ζωής και σχεδόν όλα τα ενδιάμεσα.

Συσχετίζεται με τόσους πολλούς τομείς, επειδή είναι ένας ευρύς δείκτης της αντοχής σας στο στρες—η ικανότητα του σώματός σας να αντιμετωπίζει το στρες τόσο της προπόνησης όσο και της καθημερινότητας σας χωρίς να καταρρέει.

Ένας από τους στόχους κάθε προετοιμασίας πρέπει να είναι η βελτίωση αυτής της θεμελιώδης ικανότητας.

Ακριβώς όπως με το HR ηρεμίας, μπορείτε να μετρήσετε ταυτόχρονα και το HRV σε λίγα μόλις λεπτά την ημέρα.

Ένας χρήστης του Morpheus δημοσίευσε το παρακάτω γράφημα στην ομάδα του Facebook και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και ο HRV σας αλλάζουν καθώς βελτιώνεται η απόδοση. Αυτό ακριβώς πρέπει να αναζητήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος και η ενέργειά σας αποφέρουν καλή απόδοση στην επένδυσή σας.

Αποκατάσταση καρδιακών παλμών

Αποκατάσταση καρδιακών παλμών (HRR)

Όταν κάνετε οποιονδήποτε τύπο διαλειμματικής προπόνησης, θα πρέπει να ψάχνετε πόσο γρήγορα πέφτει ο καρδιακός σας ρυθμός μέσα στα πρώτα 60 δευτερόλεπτα της περιόδου ανάπαυσης. Εάν δεν ξεκουράζεστε για 60 ολόκληρα δευτερόλεπτα, η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η πτώση ακόμη και στα πρώτα 10 και 30 δευτερόλεπτα είναι επίσης ένας ισχυρός δείκτης αερόβιας φυσικής κατάστασης και προετοιμασίας (Watson 2017).

Εάν χρησιμοποιείτε το Morpheus κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα την ανάκτηση του καρδιακού σας παλμού κοιτάζοντας τη μετατόπιση από την κόκκινη ζώνη προς το μπλε μεταξύ των διαστημάτων.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό κάνοντας κλικ στο εικονίδιο "ανάπτυξη" κάτω δεξιά στη σελίδα των αποτελεσμάτων της προπόνησής σας.

Morpheus training

Αυτό θα ανοίξει μια νέα εικόνα. Μπορείτε να αλλάξετε το χρονικό εύρος στην επάνω δεξιά γωνία  για να μπορείτε να βλέπετε πιο εύκολα αυτό που θέλετε. Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στο γράφημα όπου το θέλετε και μπορείτε να σύρετε το σημείο σε διαφορετικά μέρη.Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει μια πτώση 45 παλμών στον καρδιακό ρυθμό σε 60 δευτερόλεπτα μετά το τέλος ενός διαστήματος.

Γράφημα καρδιακοί παλμοί

Καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται, θα πρέπει να δείτε αυτό να συμβαίνει πιο γρήγορα και έτσι θα περνάτε περισσότερο χρόνο στο μπλε καθώς ανακάμπτετε . Όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει επίσης να δείτε ότι μπορείτε να κάνετε περισσότερα διαστήματα έντασης στη σειρά χωρίς να μειωθεί η αποκατάσταση των καρδιακών σας παλμών.

BACK TO MORE POSTS...

OUR COMMUNITY OF SUPERHEROES IS CURRENTLY FULL.

Γυμναστήριο Καλαμάτα - Focus Fitness registration form icon

50/50

JOIN THE WAITING LIST IN THE GYM SCHEDULE OR CONTACT US.

ARISTOMENOUS 89, 3rd FLOOR, KALAMATA, GREECE

© 2024 Focus Fitness Institute. Website created by
Κατασκευή ιστοσελίδων - Indevin logo