Focus Fitness - Γυμναστήριο Καλαμάτα - Logo

By Rocco Venizelos

Τι είναι η Χειροπρακτική

Η Χειροπρακτική είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική. Είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος υγείας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα.

04/08/22

Η Χειροπρακτική

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική.

Είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος υγείας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα.

Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι οι ειδικοί διορθωτικοί χειρισμοί (ανατάξεις), που γίνονται πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα.

Η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, που επιτυγχάνεται με τους χειρισμού αυτούς, ελευθερώνει το νευρικό σύστημα, βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτο-ίαση και εξαλείφει τις αιτίες του πόνου.

Η Ιστορία της Χειροπρακτικής

Κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί σήμερα η Χειροπρακτική είναι γνωστές από την εποχή του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, και εφαρμοζόταν από τους αρχαίους Έλληνες στα Ασκληπιεία. Παρόμοιες μεθόδους με χειρισμούς, που διαδίδονταν εμπειρικά από γενιά σε γενιά, συναντάμε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι και τον μεσαίωνα. Η συγκέντρωση και επιστημονική επεξεργασία τους αρχίζει στην Αμερική το 1895. Ιδρυτής της σύγχρονης Χειροπρακτικής, θεωρείται ο Καναδός θεραπευτής Ντάνιελ Ντέηβιντ Πάλμερ, ο οποίος έζησε και εργάστηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ίδρυσε την πρώτη Σχολή Χειροπρακτικής. Αυτή λειτουργεί σήμερα ως πανεπιστήμιο, με πάνω από 2000 φοιτητές και θεωρείται ως το μεγαλύτερο Ακαδημαϊκό Κέντρο Χειροπρακτικής στον κόσμο.

Σήμερα υπάρχουν περί τις 30 αναγνωρισμένες Σχολές Χειροπρακτικής στις Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Ιαπωνία κ.α., όλες πανεπιστημιακού επιπέδου, τετραετούς ή πενταετούς πλήρους προπτυχιακής φοίτησης, με πολλές δυνατότητες και για μεταπτυχιακές σπουδές.

Η Θεωρία της Χειροπρακτικής

Η Χειροπρακτική, ως επιστημονική μέθοδος στηρίζεται στις παρακάτω αρχές:

 1. Η καλή υγεία εξαρτάται από τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα, λειτουργούν συντονισμένα και ομαλά χάρη στα ερεθίσματα που δέχονται από το νευρικό σύστημα, που είναι ο γενικός συντονιστής του σώματος.
 2. Όταν υπάρχουν εμπόδια ή διαταραχές στη διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, με αποτέλεσμα την έναρξη κάποιας δυσλειτουργίας που προδιαθέτει τον οργανισμό στην ασθένεια και τον πόνο.
 3. Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης που εμποδίζουν ή παρακωλύουν το νευρικό σύστημα, αποκαλούνται – στην ορολογία της Χειροπρακτικής – “subluxations” (υπεξαρθρήματα). Το υπεξάρθρημα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της θέσης (διάταξης) και της λειτουργικής συμπεριφοράς κάποιων σπονδύλων, με αποτέλεσμα την παγίδευση των σπονδυλικών νεύρων, μυϊκό σπασμό και παρακώλυση της τοπικής μικροκυκλοφορίας.
 4. Η διόρθωση των σπονδυλικών υπεξαρθρημάτων γίνεται με ανώδυνους χειρισμούς, που λέγονται ανατάξεις σπονδύλων. Οι επιστήμονες χειροπράκτες είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στο να επεμβαίνουν στο σώμα με αυτό τον τρόπο. Με τις ανατάξεις επιτυγχάνεται η εξάλειψη της μηχανικής δυσλειτουργίας, η απελευθέρωση του νευρικού συστήματος και η επαναφορά της ομαλής λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και των οργάνων που σχετίζονται με αυτήν.

Παθήσεις που βοηθάει η Χειροπρακτική

Αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες, που έχουν γίνει κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα των διορθωτικών εφαρμογών της Χειροπρακτικής κυρίως στην αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:

 • Οξεία και χρόνια Οσφυαλγία, μηχανικής αιτιολογίας
 • Οξεία Ισχιαλγία, μηχανικής αιτιολογίας
 • Αυχενικό Σύνδρομο
 • Κεφαλαλγία τάσεως
 • Επώδυνα σύνδρομα που πηγάζουν από την δυσλειτουργία των σπονδυλικών αρθρώσεων, με ή χωρίς μυϊκό σπασμό
 • Ραχιαλγία
 • Ραιβόκρανο
 • Μεσοπλεύριος Νευραλγία
 • Σύνδρομο Επώδυνου Ώμου
 • Λειτουργικές παθήσεις άκρου ποδός
 • Ίλιγγος θέσεως

Ενώ άλλες εμφανίζουν μία σχετική αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις όπως:

 • Ημικρανία
 • Νωτιαία Στένωση
 • Δυσμηνόρροια
 • Νεογνικός Κολικός
 • Παιδικό άσθμα
 • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
 • Ευερέθιστο Έντερο

Η τεχνική που εφαρμόζει ο Δρ. Βενιζέλος Το Advanced Biostructural Correction™ είναι μια μέθοδος διόρθωσης και βελτιστοποίησης της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σκελετικού πλαισίου, βασισμένο σε πρωτόκολλο ολόκληρου του σώματος. Με στόχο τον εντοπισμό και τη διόρθωση εμβιομηχανικών λανθασμένων ευθυγραμμίσεων που το σώμα δεν μπορεί να διορθώσει από μόνο του καθώς δεν υπάρχει μυς (ή συνδυασμός μυών) που να μπορεί να διορθώσει εκεί που χρειάζεται. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μας «στρίβεται» ή χρησιμοποιεί άλλους μύες που τραβούν προς άλλες κατευθύνσεις, για να αντισταθμίσει.

Με την πάροδο του χρόνου, με πολλές τέτοιες λανθασμένες ευθυγραμμίσεις και αντισταθμιστικές ανατροπές, η στάση του σώματος επιδεινώνεται και μπορεί να αναπτυχθούν συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα καλύπτουν τις μυριάδες παθήσεις που παρατηρούνται καθημερινά στη χειροπρακτική πρακτική. Η σημασία της στάσης του σώματος δεν πρέπει να υποτιμάται. «Η παρατήρηση της εντυπωσιακής επιρροής της ορθοστατικής μηχανικής στη λειτουργία και τη συμπτωματολογία οδήγησε στην υπόθεσή μας ότι η στάση του σώματος επηρεάζει και μετριάζει κάθε φυσιολογική λειτουργία από την αναπνοή έως τη φυσιολογική ορμονική παραγωγή. Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη, ο πονοκέφαλος, η διάθεση, η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός και η ικανότητα των πνευμόνων είναι από τις λειτουργίες που επηρεάζονται πιο εύκολα από τη στάση του σώματος». –American Journal of Pain Management 1994, 4: 36-39

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε λεπτομέριες της μεθόδου :

Πηγή : https://www.chiropractic.gr

Rocco Venizelos DC

Rocco Venizelos Logo - Doctor of Chiropractic

Doctor of Chiropractic

Injury Rehabilitation Expert / Sports Nutritionist

BSc / MSc / MChiro / ISSN Dip / CISSN / CSNS / ABC practitioner

www.roccovenizelos.com

BACK TO MORE POSTS...

OUR COMMUNITY OF SUPERHEROES IS CURRENTLY FULL.

Γυμναστήριο Καλαμάτα - Focus Fitness registration form icon

50/50

JOIN THE WAITING LIST BY FILLING UP THIS FORM OR CONTACT US.

ARISTOMENOUS 89, 3rd FLOOR, KALAMATA, GREECE

© 2023 Focus Fitness Institute. Website created by
Κατασκευή ιστοσελίδων - Indevin logo